Mégse
Vissza a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Használattal kapcsolatos kérdések

Hogyan kell új, még nem kezelt fafelületet előkészíteni:

A port és a szennyeződést kefével kell eltávolítani a fáról. H-400-as észter hígítóval távolítsuk el a gyantakiválásokat, csiszolópapírral simítsuk el az egyenetlenségeket, a keletkezett portól pedig tisztítsuk meg a felületet. Alapozáshoz használjon Sadolin Base alapozót addig, amíg a fa telítődik. Amennyiben a felületre túl sok alapozót vittünk fel (fényes foltok, felületek jelennek meg), a felesleget hígítóval távolítsuk el, különben a lazúr nem tapad meg rendesen a felületen, és idő előtti kopást, leveles felválást okozhat! Száradás után vonjuk be fedőréteggel.

 

Korábban kezelt fafelület felújítása:

A port, piszkot kefével távolítsuk el a fáról, az esetleges algásodást mossuk le. A lazán tapadó bevonatot erős szálú kefével távolítsuk el, majd a fa csupasszá vált foltjait Sadolin Base használatával alapozzuk. Száradás után vonjuk be a fedőréteggel.

 

Lazúrozás beltérben:

Beltérben nem szabad aktív hatóanyagot (gombaölő, rovarölő adalék) tartalmazó lazúrokat alkalmazni, mivel a zárt tér levegőjében ezek az anyagok feldúsulhatnak. Ezért zárt térben ne használjunk alapozót, és válasszunk vizes bázisú lazúrt (Sadolin Plus), amely nemcsak, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, de nincs kellemetlen oldószerszag sem használata során, és gyorsabban is szárad.

 

Kerítés, korlát és egyéb nem mérettartó faszerkezetek kültéri védelme:

Ezeknek a felületeknek a sajátossága, hogy a faszerkezet bizonyos mértékig mozog, így a felületén olyan erők keletkeznek, amelyek a bevonaton repedéseket, leválásokat okozhatnak, így a fa védelme gyengül. Ennek elkerülésére javasolt a fa pórusaiba mélyebben behatoló, így tartósabb védelmet nyújtó bevonatrendszer használata. Ilyen a Sadolin Classic HP vékonylazúr, amely a Sadolin Base alapozóval együtt tökéletes védelmet ad a fának.

 

Fából készült kültéri járófelületek:

A kültéri járófelületek kezeléséhez egy hétköznapi lazúr nem elég, a felületeknek számos kihívásnak kell megfelelniük, amelyek speciális összetételt igényelnek. Mivel járófelületről van szó, ezért a rendszeres a fizikai igénybevétel erősen koptatja a felületet. Nedves időben egy sima felület könnyen csúszóssá válik, ezért a bevonatnak csúszásgátlónak is kell lennie. Mivel a járófelületek vízszintesek, ezért a víz is jobban megáll rajtuk és több por gyűlik össze, ami lépés során karcolja a felületet. Ilyen mostoha körülményekre kínál megoldást a Sadolin Terrace kültéri fapadlólazúr.

 

Színek keverése egymással

Nem kell az unalomig ismétlődő színekkel festeni a faszerkezeteket. Széles színválasztékunkból Ön kedvére válogathat. Sőt, a színek egymással is keverhetők. Színkeverés esetén a keverék maximum 30% színtelen Sadolin lazúrt tartalmazhat.

 

Üzletkereső