Mégse

Rólunk

Az Akzo Nobel Coatings Festékgyártó és Kereskedelmi Zrt. Magyarországon bejegyzett holland tulajdonú részvénytársaság.

A társaságot 1990. május 1-jén alapította a holland Akzo Coatings International B. V. és a Tiszai Vegyi Kombinát Rt.

A nagy múltú, nemzetközi Akzo Nobel hosszú távú növekedését, a különböző vállalatok gondos, sikeres integrációjának köszönheti, kihasználva és élve a különböző kulturális és technikai előnyökkel. A legrégebbi vállalatok a Det Holmbladske Selskab (most Sadolin, favédőszerek) Dániában, amelyet 1777-ben alapítottak, a Sikkens (autófestékek) Hollandiában és a Bemberg Németországban, melyeket egyszerre, 1792-ben hoztak létre. Svédországban Alfred Nobel, a világhírű tudós alapított számos virágzó vállalkozást, amelyekből néhány, még ma is fontos része a Társaságnak.

Az Akzo eredete mélyen visszanyúlik a múltba, sok jól menő, a múlt században alakult vegyipari vállalat alkotta. A különböző fúziók és tulajdonviszony változások közben a cég egyre nőtt, a változó cégnevek (AKU – Algemene Kunstzijde Unie, KZO -Koninklijke Zout Organon) 1967-69-re végül az Akzo névre változtak.
A Nobel 1984-ben alakult a KemaNobel (festékbevonatok, alapítva 1871-ben) és a Bofors (alapítva 1646-ban) egyesítésével. A cég, a fúziót követően igen sok céget tartalmazott (pl.: Crow Berger, Eka, Sadolin & Holmblad, stb.). 1991-ben a fontosabb pénzügyi átszervezések kapcsán a holland állami tulajdonú Securum lett a fő részvényes, majd 1994 elején az Akzo kivásárolta az állami- és egyéb részvényeseket, így létrehozta az Akzo Nobel-t. Ezt követően 1998-ban megvásárolták az angliai székhelyű, nemzetközi Courtaulds-t (textilipar, alapítva 1816-ban). Az Akzo Nobel így a vegyipar, a gyógyszeripar, a textilipar egyik legjelentősebb szereplőjévé vált a világon, megtartva gyárainak profilját, az anyavállalat tapasztalataival segítve munkájukat, piaci erősödésüket.

2008-ban új lendületet kapott a vállalat fejlődése, amikor a gyógyszeripari üzletág értékesítését követően megvásárolta az Imperial Chemical Industries PLC (ICI) vállalatot, így tovább erősítette globális vezető szerepét a festékiparban és számos elismert festékmárka került az Akzo Nobel portfolióba, mint például a Dulux vagy a Hammerite.

A vállalat fejlődése

A Tiszai Vegyi Kombinát festékgyára 1961-ben épült és akkor kezdte meg működését. Eltérően az iparágban megszokottól a festékgyár mellett műgyantagyár is épült, amely szintén ugyanebben az évben kezdte meg a termelést. Az 1972-ben épült üzemek, a termelési kapacitás növekedését (50.000 tonna/év) eredményezték. Az Akzo-TVK Részvénytársaság 1990. május 1-jén, holland-magyar vegyes vállalatként alakult, az Akzo Coatings International BV 51 % és a TVK Rt. 49 %-os részvételével. A zártkörű alapítású részvénytársaságban a külföldi tőke részaránya 1994-ig 51% volt. 1994-ben, a holland anyavállalat megvásárolta a világméretű svéd Nobel céget. Az új Akzo Nobel megvásárolta a TVK Rt. Tulajdonrészét, így egyedüli tulajdonossá vált. Ezzel 1994. október 1.-én létrejött az Akzo Nobel Coatings Rt.

A lakossági üzletág

Az alapítás óta több nagy változás következett be a lakossági szektorban. Az új lakossági termékeket a közös, racionalizált kínálatú Supralux márkanév alatt hozzuk forgalomba. A piaci igények kielégítésére a hazai gyártású Supralux termékek mellett kínálatunkat 1992-ben bővítettük a dán Sadolin favédőszer családdal és 1996-ban bevezettük a számítógépes színkeverő rendszert, amely révén több ezer szín kikeverése vált lehetségessé bolti szinten.2009-től pedig az AkzoNobel tulajdonába került nagymúltú Dulux festékcsalád és a legismertebb fémvédő festékmárka a Hammerite is a portfolió részévé vált.

Rólunk

Felhasználóink mondják

"Nagyon meg vagyok elégedve a termékekkel, én főleg kültéren használom őket, de itt kivételesen igaz ami a dobozra rá van írva. Külön köszönet a szakértői segítségért."

- Németh Tamás

Üzletkereső